Nytt år betyder att nya lagar har trätt i kraft. Här hittar du några av de förändringar som kan påverka dig som är företagare.
Vi har sparat dina val. Så hanterar du cookies
Nytt år betyder att nya lagar har trätt i kraft. Här hittar du några av de förändringar som kan påverka dig som är företagare.
De som jobbar och har fyllt 65 år innan beskattningsårets början får ett högre jobbskatteavdrag från och med i år.
Hur mycket större jobbskatteavdraget blir beror på inkomstens storlek. Höjningen blir procentuellt sett större på lägre inkomster. Enligt regeringen kommer den här skattesänkningen i år i genomsnitt uppgå till drygt 1 900 kr/per år och kan som mest bli 6 000 kr/år.
Från och med årsskiftet har en arbetstagare rätt att få behålla sin anställning tills hen är 69 år. Tidigare gick gränsen vid 68 år. 69 år är också gränsen för när en tidsbegränsad anställning inte längre ska övergå i en tillsvidareanställning.
Ändringen innebär att du måste ha fyllt 66 år innan januari 2023 för att få ett förhöjt grundavdrag under inkomståret 2023. Tidigare gick gränsen vid 65 år.
För löner som betalas ut från januari 2023 ska du som arbetsgivare lämna uppgifter om arbetsplatsens adress i arbetsgivardeklarationen, om den anställde bara har haft en arbetsplats under redovisningsperioden.
Den 1 januari 2023 höjdes beloppen som du får dra av för arbetsresor med egen bil och förmånsbil. Gör du arbetsresor med egen bil får du dra av 25 kr/mil. För arbetsresor med förmånsbil är avdraget 12 kr/mil. Reseavdraget för förmånsbilar som drivs helt med el lämnas oförändrat på 9,5 kr/mil.
Från årsskiftet sänktes skatten på bensin och diesel tillfälligt med 80 öre/liter. Med momsen inräknad blir sänkningen 1 kr/liter.
Dessutom sänktes skatten på lågbeskattad olja med 722 kr/kubik.
Vid årsskiftet höjdes energiskatten på el och flygskatten med cirka 9 procent till följd av indexeringsregler.