Stämningen stiger snabbt runt lunchbordet när det står klart att Lövåsa gård AB har utsetts till Årets spjutspetsföretag.

– Det är första gången på länge som ett mjölkföretag vinner tävlingen, säger delägaren Emilia Astrenius som har bra koll på läget. 

Närmast föregående "mjölkvinnare" var Ogestad gård 2016.

”Producerar en premiumprodukt”

Förslagen haglar när det står klart att det medföljer en prischeck på 50 000 kronor. Kanske en massagestol – eller en spahelg för alla anställda?

– Det har vi inte hunnit fundera på. Men det är kul att uppmärksammas i tider när den ekologiska mjölken har det lite motigt. Vi producerar en premiumprodukt som kommer att ha sin plats även i framtiden om än inte i samma omfattning som de senaste åren, tror huvudägaren Dag Arvidsson.

Alla hugger med god aptit in på vinnartårtorna som får högsta betyg. Merparten av de 17 i personalen är på plats.

– Mjölken står för ungefär hälften av omsättningen och grisarna för 20 procent. Grisarna är väldigt bra träning för en företagare. Om man missar något en månad är förtjänsten snabbt borta, konstaterar Dag Arvidsson.

Att företaget är välskött och vinstgivande är förstås grundorsaken till utmärkelsen. Men en viktig anledning är också det innovativa generationsskifte som pågår mellan gårdens ägare Dag Arvidsson och tidigare djurskötaren Emilia Astrenius.

– Vi arbetar efter en tioårsplan som ska vara helt genomförd 2029. Då räknar jag med att ge mig ut på golfbanan på allvar, säger Dag Arvidsson med ett leende.

I ledningsgruppen finns även växtodlingsansvarige Christian Eriksson. 

"Alltid något på gång-tänk"

Men Dag Arvidsson och Emilia Astrenius har planer på att utöka gruppen genom att anställa en ladugårdsförman.

– Vi hade ett gårdsråd tidigare men numera tar vi i stället in extern kompetens när behov uppstår. Vi har veterinärhjälp av Växa och anlitar Hushållningssällskapet för växtodlingsrådgivning och ekonomi, berättar Emilia Astrenius.

Hennes ambition är att Lövåsa gård ska omges av ett "alltid något på gång-tänk". Just den här dagen, när Land Lantbruk kommer på besök för att gratulera, stämmer det extra väl. Personal från Tyskland är nämligen på plats för att hjälpa till med monteringen av nya liggmattor.

– Mitt mål är att vi ska hänga med i samtiden och ha koll på marknaden. Att vi nu vinner spjutspetstävlingen visar väl att vi ligger rätt, säger Emilia Astrenius.