– Sparbanken i Vadstena är inte som andra banker. De hittar på så mycket här i Vadstena. Jättekul, säger Christina Crona, boende i Tranåstrakten.

– Jättebra! Det betyder mycket för Vadstena att det händer saker här. Det är verkligen en levande stad. Att vi har öppna butiker är också ett dragplåster, säger Mattias Oscarsson, butiksägare i klädbranschen.

Trots konkurrens från bland annat Sveriges bronsmatch i fotbolls-VM lockades folk till Sparbankskalaset, framför allt Vadstenabor men också besökare från andra orter. När slutsignalen gick och de svenska tjejerna jublade växte folkskaran på stan till en strid ström längs Storgatan.

Sparbankskalaset bjöd på en mängd happenings för både stora och små. I samarbete med ett tiotal lokala föreningar arrangerades olika prova på-aktiviteter, vilket var upp till var och en av föreningarna att utforma. Det erbjöds allt från teknikbana för cykel, handbollskastning och ponnyridning till brandbil att utforska.

– Barn är fascinerade av brandbilar och tycker det är jättekul. För oss är det samtidigt bra att visa upp oss, säger Ove Karlsson, brandman i Borghamns Brandvärnsförening.

– Kul att prova på olika saker, säger tioåriga Klara Gustafsson, och kastar så hårt hon kan mot målet hos Vadstena Handbollsförenings aktivitetsstation.

– Vi gillar att få fart på folket i stan. Rörelseglädje är det bästa. Att cykla är samtidigt ett sätt att umgås, säger Carina Malmlöv, styrelseledamot i Vadstena Cykel.

Vid Vadstena Sparbanks entré samlades många för fika till tonerna från Medevitrubaduren Jonnie Andersson samtidigt som barnen fick fina fångster i den populära fiskdammen. Närmare 500 bullar serverades till fikasugna besökare.

Ett särskilt uppskattat inslag under dagen var Kulturskolans dansuppvisning med flera snyggt koreograferade nummer på Rådhustorget som lockade en stor publik.

Framåt kvällen välkomnade Vadstena Nya Teater alla ner till Hamnparken.
Där tog bandet ”Folk från Kvarteret” (ett band från Lidingö, Stockholm) över och avslutade sedan dagen på bästa sätt inför en applåderande publik på cirka 250 personer.

Summa summarum levde Sparbankskalaset upp till målet att vara en festlig familjedag för alla som ville vara med.

– Det blev jättelyckat! Sparbankskalaset blev den folkfest vi hoppats på med mycket folk längs hela Storgatan, på torgen och i Hamnparken. Det blev verkligen lyckat – tack vare alla föreningar som ställer upp och alla människor som kommer och gör det till en fest. Tacksamt också att bankens medarbetare hjälper till och bidrar till den goda stämningen. Sparbankskalaset är ett arrangemang som vi alla gör tillsammans, säger Mikael Engdahl, vd för Vadstena Sparbank.

Redan nu ger han ett löfte om fortsättning för det uppskattade arrangemanget:

– Sparbankskalaset kommer att arrangeras nästa år igen! Vi har fått mycket fin respons. Det blir absolut en fortsättning. Folk vill träffas och ha trevligt tillsammans. Att vi som bank gör det här är ett sätt för oss att ge tillbaka till Vadstenaborna, säger Mikael.