Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Handla med och investera i fonder

Att handla med och investera i fonder är enkelt. I din app eller internetbank kan du köpa, byta och sälja fonder. Du kan också filtrera fram en viss typ av fonder, till exempel indexfonder.

Tre kollegor står och pratar och skriver på en whiteboard

Riskinformation: Investeringar innebär en risk. Fonder med riskklass 5-7 kan öka och minska kraftigt i värde. Faktablad, informationsbroschyr och information om dina rättigheter finns på swedbankrobur.se

Så handlar du med fonder

Köpa fonder

För att köpa fonder behöver du ett konto att spara fonderna på. Det kan du enkelt öppna i din app eller internetbank. Sen kan du välja om du vill göra engångsköp eller spara varje månad, där ett visst belopp dras automatiskt från ditt konto.

Sälja fonder

De allra flesta fonder handlas dagligen. Du kan, när som helst, sälja delar av eller hela ditt fondinnehav. Det tar 1–3 dagar innan du har pengarna på kontot när du säljer Swedbank Robur-fonder. För andra fondbolag kan det ta upp till 6 dagar.

Byta fonder

Ett fondbyte räknas som en försäljning och ett köp. Då de allra flesta fonder handlas dagligen kan du när som helst, utan kostnad, byta fonder. Detta kan leda till en kapitalvinst som ska beskattas, beroende på hur du sparar.

Investera i fonder – så fungerar det

När du handlar med fonder så köper du andelar i fonderna. Om en fond investerar i, låt säga, 20 olika bolag så blir du – indirekt – delägare i de 20 företagen.

Bryttider, likviddagar och kurssättning

Bryttider och likviddagar

En fonds bryttid är den tid när du senast måste lägga din order för att få den fondkurs som beräknas närmast efter bryttiden. Likviddagen är den dag som pengarna dras från ditt konto vid ett fondköp eller när pengarna kommer in på kontot om du säljer fondandelar.

Kursen på fonder - så sätts den

Vid fondhandel köper och säljer man alltid till okänd kurs. Fondkursen, alltså priset på fonden, räknas ut och sätts en gång per dag. Den påverkas av kursen på de värdepapper fonden innehåller, fondens avgifter och eventuella valutakursförändringar.

Tips när du ska välja fonder

Börja handla med fonder

Vill du börja handla med fonder? Du kan enkelt starta ett fondsparande i internetbanken, appen eller genom att kontakta oss. Läs mer om fondsparande och se om det är något för dig.

Mer information