Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Pensionär snart? Planera inför pensionen

Snart pensionär? Om du snart ska börja ta ut pensionen kan det vara bra att inte ha för hög risk i sparandet och riskera att det minskar i värde. En annan sak som kan göra det enklare för dig är om du förbereder dig och läser på om vad som gäller. Läs mer om uttagsregler för olika pensioner, återbetalningsskydd och hur du ansöker om utbetalningar med mera.

För dig som snart är pensionär

Regler när du ska ta ut pension

Är det dags att fundera på att börja ta ut pensionen? Här finns information om hur och när du kan ta ut din pension.

Woman oiling the fences. Solar panel in the background
Ansök om utbetalning

Dags att ansöka om pensionsutbetalningar?

Har du börjat fundera på när och hur du vill att din pension ska betalas ut? Du kommer att få information - och möjlighet att ändra utbetalningstid - i god tid innan pensionsutbetalning kommer. Vill du ta ut pension tidigare så fyller du i en blankett.

Högre pension till dig eller pengar till din familj med återbetalningsskydd?

Med återbetalningsskydd, även kallat efterlevandeskydd, får din familj pengar från din pensionsförsäkring om du dör. Väljer du bort det kan din pension över tid bli högre. Så fundera över om du ska ha återbetalningsskydd eller inte, utifrån din unika situation.

Tips!

Läs vår rapport och planera för din pension

När det är dags att gå i pension är det många saker att ha koll på - och helst några år i förväg. Med god planering ökar du chansen att kunna leva det liv du vill som pensionär. Läs vår rapport och förbered dig.

Tips inför pensionen

Så funkar det med skatt på pension

Har du koll på hur du betalar skatt som pensionär? Vi reder ut hur det funkar med skatt på pension.

Se över risken i ditt sparande

Det kan vara bra att successivt minska risken i ditt pensionssparande. Om du har placerat i en generationsfond anpassas sparandet efter din ålder. Har du din tjänstepension hos oss och inte gjort ett aktivt val anpassas risken också utifrån ålder. Är du osäker på hur din pension är placerad, kontakta oss så hjälper vi dig.